Construcción reticular de imágenes. objetos, espacios y palabras aleatorias

Facebook Blog Youtube Vimeo Flickr RSS Instagram
H+VL
H+VL
With these words a few months ago we were facing a very special project: Escaping melancholy and infected by the intense light of the sunset, we face this new project, lifting this house from the ashes to turn it into a Hotel ... A project designed for the wellbeing of guests, to let them feel at home.

With a clear initial intention to recover the essence, vitality, color and strength of the old house, we thought to pose open spaces projected outward, where the customer would feel comfortable and free to enjoy all their rooms.

The house built in 1963, is surrounded by a garden where big magnolia trees stand marking the access to the house by a small stone path, which leads you to the main facade. A gabled large deck with a steep slope and a very offset eaves is present. A covered and open to the outside entrance welcomes you, tackling the periods of unstable weather. The facade is typical of the Basque Country, with two very different materials and two complementary colors, white and black.

Seven rooms spread over a large rectangular floor facing south-east. The house consists of three floors. Ground floor with living room, kitchen, bathroom and two bedrooms. First floor with four bedrooms, two of which have access to the terrace and view on the garden surrounding the house. In the attic a large suite overlooking the Cantabrian Sea is was created.

The interior consists of a combination of three materials: DM wood, European oak and iron. Materials that shape asymmetrical grids, American planks and vertical latticeworks divide the different rooms of the house, in some occasions separating the reception from the main lounge or open bathrooms from bedrooms. The interior architecture seeks to approach the garden and the surrounding vegetation, the sunlight and the sea, offering spacious, bright spaces for relaxation and comfort. With this concept in mind, all the openings to the outside of the house present an asymmetrical design of the window frame to extol the view to the outside.

All the rooms are designed following the same criteria, but each with a particular character. Open spaces where the space for rest, work and toilette perfectly coexist, differing in material such as ceramics on the floor, wooden countertops or latticework slidings as one of the most present elements in the rooms. All the furniture has been custom designed, combining two very different timbers, looking for the contrast to achieve depth and perspective games. From any point of the rooms, the entire space is displayed without visual barriers. The furniture, is completed with chairs, armchairs, stools, mirrors and lamps recovered and restored by various second-hand and antique dealers in France, Basque Country and Catalonia. A set of authentic pieces that provide the hotel with great character.

The coating of the bathrooms has been realised in microcemento, pursuing the coexistence of materials and colors. In three of the bathrooms of the rooms, a tub in the perimeter of the water area was designed, built in situ and coated in microcemento and it can be used versatilely as shower or bath.

In the living room, a fireplace built of solid bricks without cement placed in honor of Josef Albers, presides over the room. The design process, an improvisation with the workers on site, accompanied by bread, chorizo ??and a glass of wine, lead to the result, an object with a unique geometric composition where to maintain the flame during the rainy winter evenings. By the fireplace, a large communal table stands, recycled from old boards with a set of eight different chairs, as dining and reading space.

The floors are connected by a staircase built with untreated metal plates, respecting the natural texture of the material. On the steps, pieces of solid oak are placed. Iron gets a starring role in both the staircase and the deep door-frames at the room entrances.


* Lorenea: House of Flowers.

See more information http://www.pensandoenblanco.com/blog/articulo/2010/10/13/el-otono-es-la-epoca-mas-apropiada-para-los-trabajos-del-hombre-corriente/
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL
 Image of H+VL