Construcción reticular de imágenes. objetos, espacios y palabras aleatorias

Facebook Blog Youtube Vimeo Flickr RSS Instagram
BANCO DE TAPIA
BANCO DE TAPIA
Units : 2

Client Cortijo Los Aguilares
Design and Site Management Pensando en blanco
© photos Jesús Jiménez




The objective in this project is to build a space for visitors in which they can enjoy and feel part of the countryside and the vineyards; a place in which they can take in the landscape, with all the smells and sensations of a unique setting that is home to this winery in the heart of the Sierra de Las Nieves Natural Park (Malaga).

The aim is to provide a space or area in some part of the estate to extend the visitor's experience, and from which they can simply contemplate the surroundings, or enjoy a countryside picnic, or even wine tasting.

The Sierra de las Nieves Natural Park is   situated in the province of Malaga, (Spain), and is listed as a Biosphere Reserve. It stretches out over rough mountainous terrain, shaped by deep ravines and spectacular gorges.

The main premise of this proposal is to work in line with one of the basic principles set in the UNESCO *Man and Biosphere programme, where we strive to achieve a balanced and sustainable relationship between human beings and the environment in which we live.

This premise, as well as the difficult access and the complicated geological characteristics of the land, lead us to form the project's fundamental cornerstones and a guide for our architectural intervention:

- Respect for the environment
- Integration
- Self-sufficiency
- Honesty

Working entirely with the materials found in the immediate surroundings, we decided to create a rest area at one of the estate's most magical spots, in the El Encinar vineyard, almost 900 metres above sea level, and on a steep slope, crowned by a majestic 200-year-old holm oak, which has become one of the winery's best-known symbols.

Using the ''tapia'' or rammed earth technique, earth from the land is packed and rammed, and used to make sustainable constructions that optimise the natural resources around us. A place in the middle of the vineyard that has been created by a series of modular benches that define the space. The units have been built so that they follow the slope of the land, like a terrace.

Their sheer presence and dimensions are balanced out with handmade finishes and details by way of beading, following the vertical linearity marked out by the lines of the vines, achieving a lighter look that blends in perfectly with the environment.

These units have been designed with respect for the natural constructive implementation by constructing original rammers, compacting 10 cm-thick layers until reaching the required height. The result is perfectly blended and detailed, where the geometric figures draw contemporary lines in their setting, creating the ideal balance between an age-old constructive technique and its more updated version.

The location of the benches has not been left to chance. A prior study was carried out of the movement of the sun in different seasons of the year, and taking into account the periods when there is a higher or lower number of visitors, to find the perfect location in which to enjoy the winter sun, and to be protected from the same sun in the summer months, enhanced by the gentle breezes that blow under the holm oak.

* Due to the immense deterioration that man has caused in our biosphere, UNESCO launched the Man and Biosphere programme (MAB) in 1971, aimed at studying the way in which humanity was affecting the biosphere and to determine what could be done to prevent further degradation.
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA
 Image of BANCO DE TAPIA